Wij zetten je graag in de spotlight!


Met dank aan:

 

neanderthalers

Zaterdag 14 december 2013, 20u

GC De Volkskring, Lede


Neanderthalers is een unieke samenwerking tussen drie Nederlandstalige bands uit de regio: Wolix (Lede), Tot Morgen (Aalst) en Reinout met Nevenwerking (Aalst / Roeselare) brengen al jaren muziek en gedichten in hun eigen stijl. Maar ze delen een gemeenschappelijke passie: de Nederlandse taal!


Hieronder vind je het verslag uit Het Nieuwsblad over de Neanderthalersavond. Met dank aan Rudi De Koker!



Neanderthalers verzoenen poëzie en rock


Tederheid met een knipoog, stevige bottenrock en een streep mergpoëzie : met Reinout met Nevenwerking, Tot Morgen en Wolix is de opvolging van Gorki en Noordkaap verzekerd.



Onder de naam Neanderthalers bracht cultuurvereniging TiniTiaTief zaterdagavond drie groepen naar GC De Volkskring die in de Nederlandstalige rockscène aan een stevige opmars toe zijn. Terecht.

Tot Morgen mocht openen met ‘Stress', swingend als de pest, met zanger leraar Jan-Bart Vergeylen die van podiumwanten weet, maar ook ontroerde met de kleuterromance ‘Myrthe en Bas'. Meteen zat de ‘Herfstblues' er in, al deelde ‘Koekepeer' dan weer een stevige tik uit aan onze haastmaatschappij. Van wiskunde geen kaas gegeten, de leadzanger, maar niettemin volkomen ‘stem'gerechtigd.


Poëzie

Vervolgens was het de beurt aan Reinout met Nevenwerking. ‘Elk nummer vertrekt van een gedicht,' vertelt zanger en dichter Reinout Verbeke. Verrassend en nieuw dat poëzie meteen in een muzikaal bad wordt gedompeld. Onvervalst en zonder de franjes van de kalenderrijmpjes die onze Nederlandse liederenschat doorgaans arm is. Dwarsliggend met ‘De val van Ikaros' een ode aan de overmoed, tederheid met een knipoog in ‘Scrabble' een lied over (on?)zinnige naamgeving, en maatschappij-hekelend in ‘De achterkant van flatgebouwen.' Met ‘huwelijk' bracht Reinout dan weer een gedicht met enkele stevige weerhaken.


Tussen Dender en Schelde

Dat de Leedse band Wolix zijn sporen intussen al ruimschoots verdiende is een open deur zo groot als een kerkportaal. Maar het mag gezegd : met ‘Drakentijd' die ze als opener serveerden horen ze bij de top van de Nederlandstalige bands. Oud en nieuw materiaal afgewisseld, mocht ‘Vulkaan' er best zijn, en is ‘Fileleed' met zangeres Emily sedert de film ‘Traffic Jam' ook al een (halve) klassieker. ‘Dit is een lied voor een vergeten volk', kondigde Stijn Willockx het nummer ‘Tussen Dender en Schelde' aan, een ballade die in elke huiskamer tussen Wichelen en Aalst een ereplaats moet krijgen.



Favorieten

Als toemaatje bracht elke groep nog twee covers van hun eigen favorieten. Voor Tot Morgen waren dit ‘Beest is baas' van Kommil foo en ‘Zoals een mooi verhaal' van Noordkaap. Voor de Neveneffecten bleef Spinvis de grote inspirator. ‘Voor ik het vergeet,' wondermooi gebracht (‘het eerste nummer dat ik zing,' aldus Reinout) en het filosofische ‘Aan de oever van de tijd.' Wolix mocht afsluiten met Gorki's ‘Wacht niet te lang' en ‘Mount Everest' van Buurman.


Dertigers

Opvallend en tevens prettig om vast te stellen : voor de Nederlandstalige rock is opnieuw een draagvlak. Bewijs dat de zaal in hoofdzaak gevuld was met dertigers. En dat ze de setting van Tinitiatief konden smaken, bewezen de talrijke complimenten voor Arnout Willockx die het hele concept in elkaar had gestoken.